Flygåret 2010 – nyårskrönika från generalsekreteraren

För många människor är jul och nyårshelgerna också en resa hem eller bort. Under några intensiva dagar far hundratusentals svenskar kors och tvärs över världen. Ofta är flyget deras bästa möjlighet, ibland till och med den enda, skriver Svenskt Flygs generalsekreterare Anna Wilson i en årskrönika.

För många människor är jul och nyårshelgerna också en resa hem eller bort. Under några intensiva dagar far hundratusentals svenskar kors och tvärs över världen. Ofta är flyget deras bästa möjlighet, ibland till och med den enda. Flyget krymper avstånden mellan och inom länder, överbryggar kulturella skillnader och är en grund för vår export och import. Flyget är centralt för vårt samhälle – och för julen.

Lågprisflygets framfart har förenat Europas folk. Det har gjort vårt land större och flyttat våra mentala gränser för var vi kan leva längre bort. Genom våra Eurokids har vi bildat nya familjekonstellationer där det verkliga livet möts över gränserna. Flygbolagen har lyckats med det som EU projektet bygger på, att få oss att tillhöra Europa och världen. I dag är det inte konstigare att arbeta i London än Trollhättan, att studera i Kina än på Mittuniversitetet. Vi har kommit långt på mycket kort tid.

Tilliten till flyget är stor och vi tar den ofta för given. Men när snökaos eller askmoln sätter stopp för plan och drömmar märker vi hur utsatta vi är, här långt uppe i norr. Hur skulle julledighet och semestrar, arbete och studier vara utan flygets möjligheter att förflytta oss snabbt och effektivt. Trist – och ganska ensamt.

Julen består inte bara av resor utan också av god mat, julklappar, julkort och egna traditioner. Vad skulle finnas på butikshyllorna utan möjligheten att snabbt frakta färsk mat och spännande varor från hela världen? Internethandeln skulle knappast existera och hur säkra skulle vi vara på att julkort och julklappar alls kom fram?

Inför 2011 står flyget inför stora utmaningar med nya direktiv och förordningar inom miljö och ekonomi. Men utmaningen handlar inte bara om teknisk utveckling utan också om att gemensamt stå upp mot de krafter som vill begränsa den fria rörligheten och skrämma oss till slutenhet.

Vi måste behålla och ytterligare utveckla vår mobilitet samtidigt som den förblir säker och klarar samhällets krav. Flyget är en del av framtiden, en högteknologisk bransch i ständig utveckling. Det är flyget som är det riktiga world wide web, ett globalt nät av relationer, samarbeten, nätverk och upplevelser. Flyget ger oss en fantastisk möjlighet att vidga vår värld våra värderingar vår tillgänglighet och mobilitet.

Anna Wilson, Generalsekreterare för Svenskt Flyg