Flygentusiaster och svensk flygindustri välkomnar Airbus A380 till Sverige på onsdag

På onsdag, den 15 september, välkomnar vi Airbus nya jätteflygplan A380, som besöker Sverige för första gången.

Airbus 380 är världens största passagerarflygplan, med nästan 80 meter mellan vingspetsarna och plats för 525 passagerare. Planet har oöverträffad bränsleeffektivitet, det förbrukar mindre är 3 liter flygbränsle per passagerare per 100 km. Det är samtidigt betydligt tystare än alla andra medelstora och stora passagerarflygplan.

Flera svenska företag levererar komponenter till flygplanet. Saab AB tillverkar vingbalkar och Volvo Aero svarar för komponenter till båda flygmotoralternativen. Flygplanet, som tillhör Lufthansa, väntas landa på Arlanda kl. 11.15 och lyfter senast 12.45.
Svenskt Flyg, tillsammans med Flyg- och rymdindustrin (SAI), tycker att detta är en milstolpe i svensk flyghistoria och vill därför bjuda svenska flygentusiaster på picknick på Arlanda.
Saab AB och Volvo Aero kommer då även att berätta mer om flygplanet och de svenska företagens roll i flygplanet.
Var: Strax söder om Brandstation Öst (utanför staketet), Arlanda [Se karta]
Tid: Samling från kl. 11.30 fram till flyget lyfter kl. 12.45
Anmäl till ingrid.reineholm@svensktflyg.se senast tisdag kl. 15.00 om du önskar picknick. För mer information, vänlig kontakta Peter Liander, Saab (0734-185015) eller Robert Limmergård, Volvo Aero (076 – 818 27 13).
______________
UPPDATERAD KL 12:10
Omkring 800 personer kom och tittade på Airbus A380. Efter att fotograferat i närbild på marken sökte sig flertalet raskt över till bana 1 för att även hinna se starten. En FOLKFEST med glada, nyfikna och teknikintresserade från hela Sverige. Även många förskole- och skolbarn fanns på plats, den yngsta knappa 6 veckor…