Svenskt Flyg i Almedalen 2015

almedalen2

Svenskt Flyg arrangerar en eftermiddag i tillgänglighetens tecken
den 1 juli kl 11.40 – c:a 18.00.

Platsen är Gate Almedalen, Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6.

Diskussionerna under eftermiddagen kommer bl.a. att handla om hur städer och näringsliv ska kunna konkurrera och attrahera talanger, turister, internationella företag och investeringar. Det är inte lägre storleken eller den geografiska platsen som avgör ett lands välstånd eller ett företags eller en människas möjligheter att lyckas globalt. Det hänger på att vi är tillgängliga och anslutna mot resten av världen. Därför behöver Sverige en flygstrategi med syfte att stärka konkurrenskraften hos flygnäringen och säkra den allra bästa flygtillgängligheten.

I år är det även fantastiskt glädjande att kunna berätta att det aldrig tidigare varit så många flygarrangemang under almedalsveckan. Flyget diskuteras hos politiska partier, handelskammare och bland Svenskt Flygs medlemmar.

Swedavia arrangerar intressanta seminarier under hela veckan i Gate Almedalen. Det tidigare samarbetet Flygets Dag har blivit Aerospace Almedalen och torsdagen den 2 juli debatteras det flyg och rymd. Platsen är East Sweden Arena, Trädgården vid Clarion Hotel Wisby. Årets tema är internationell samverkan och det blir diskussioner kring bemannat och obemannat, civilt och militärt – tekniskt, filosofiskt och nytänkande – från flyget och hela vägen ut i rymden.

Nytt för i år är att du som almedalsresenär kan köpa en eller flera biobiljetter som täcker kostnaden för bioflygbränsle enkelväg till Almedalen. Se information längre ner i mejlet.

VI SES I ALMEDALEN!

 

PROGRAM 1 JULI

11.40 Lättare dumplinglunch från ”vår” Food Truck

12.00 – 12.50   Luftfarten – problem eller möjlighet? Om flygets effekter på klimat och samhällsekonomi
Ny rapport från WSP som behandlar luftfartens betydelse för samhällsekonomin. Vad kan konsekvenserna bli för Sverige med en flygskatt och vad är erfarenheterna från andra länder. Vilken påverkan har luftfarten på klimatet och är skatter den bästa lösningen? (Ladda ner presentationen här)

Medverkande:
Johan Ericson, infrastrukturexpert, WSP. Anna Wilson, generalsekreterare, Svenskt Flyg. Henrik Littorin, omvärldsanalytiker Swedavia. Jakop Dalunde (Mp), riksdagsledamot. Rikard Larsson (S), riksdagsledamot. Jessica Rosencranz (M), riksdagsledamot. Representanter från de politiska partierna.
 
12.50 – 13.30   En nationell flygstrategi – inflaggning inte utflaggning
Sverige är i akut behov av en flygstrategi som stärker konkurrenskraften. Flyget och jobben håller på att flaggas ut och vi ser samma utmaningar som sjöfarten haft i många år. När ska våra politiker vakna och säkerställa att Sverige är ett land där företag vill investera i, inte flagga ut från?

Medverkande:
Niklas Nordström, ordförande, Svenskt Flyg. Pia Berglund, vd, Svensk Sjöfart. Jimmie Bergqvist, Head of Production och Chief Executive Officer, Braathens Regional. Martin Linder, andre vice ordförande Unionen.
 
13.30 – 13.50   Infrastrukturminister Anna Johansson
Infrastrukturminister Anna Johansson ger regeringens bild av den svenska flygnäringens utmaningar och möjligheter.
 
14.00 – 14.45   Vår urbana framtid – där flyget är både centralt & hållbart
Vi går mot ett urbant samhälle där möten mellan människor över nationsgränser blir allt viktigare. Sverige behöver förbereda och planera för en framtid där inte platsen utan räckvidden är det centrala. Hur kan flyget bidra och vara hållbart?

Medverkande:
Per Schlingmann, föreläsare och författare. Svante Axelsson, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen. Stina Billinger, planeringschef, Näringsdepartementet. Torborg Chetkovich, vd/koncernchef, Swedavia. Ann-Sofie Hörlin, hållbarhetschef, Braathens Aviation.
 
15.15 – 16.15   Hela Sverige inom räckhåll – hur säkrar vi tillgänglighet och konkurrenskraft?
I en globaliserad värld måste Sverige finnas med på kartan. Konkurrensen är hård mellan städer, länder, flygbolag och flygplatser, mellan turistattraktioner och om näringslivets investeringar. Vilka möjligheter ger världens bästa tillgänglighet för näringslivet och vilka är utmaningarna för flyget?

Medverkande:
Frank Hojem, kommunikationsdirektör, LKAB. Maria Rankka, vd, Stockholms Handelskammare. Ulrika Hallesius, Director Corporate Communications & Public Affairs, VisitSweden. Carl-Johan Stålhammar, vd, Wisby Strand Congress & Event. Hans Ollongren, Head of Public & Regulatory Affairs, SAS. Anders Ehrling, vd/koncernchef, Braathens Aviation. Thomas Ramdahl, kommersiell direktör, Norwegian.
 
16.15 – 18.00 c:a   Bio-mingel
Välkommen till ett bioflygbränslemingel med flygbolagen SAS och Malmö Aviation som flyger på bioflygbränsle till Almedalen och Maria Fiskerud, vd för Fly Green Fund som tillsammans med våra resenärer gör det hela möjligt!


aerospace-almedalenAerospace Almedalen

2 juli 08.00 – 17.00
Plats: East Sweden Arena, Clarion Hotel Visby

Aerospace Almedalen samlar aktörer inom flyg och rymd. Årets Aerospace Almedalen har temat internationell samverkan där vi belyser Sveriges roll som en global aktör. Diskussioner om bemannat och obemannat flyg, civilt och militärt – tekniskt, filosofiskt och nytänkande – från flyget och hela vägen ut i rymden.

Se mer info och detaljerat program på flygetsdag.se »


Köp Bio-biljetter!

fly-green-fundI år kan Almedalsresenärer köpa en eller flera biobiljetter som täcker kostnaden för bioflygbränsle enkelväg till Almedalen. Kostnaden är 150 kronor per biobiljett. Vi hoppas på ett stort intresse det är från allmänhet, näringsliv och politiker att flyga på bioflygbränsle. SAS, Malmö Aviation och Sverigeflyg i samarbete med Swedavia, kommer också att genomföra flera flygningar på bioflygbränsle till Almedalen

Så ta nu chansen både att vara bland de första att boka en biobiljett (om du ska till Almedalen) och att lära dig mer om bioflygbränsle.

Boka din biobiljett på www.flygreenfund.se »