GKN Aerospace i nytt samarbete med Pratt & Whitneys motorprogram PurePower® PW1900G

GKN Aerospace har tecknat ett ”risk and revenue sharing”- avtal (RRSP) med den amerikanska motortillverkaren Pratt & Whitney för motorprogrammet PurePower® PW1900G.

•Avtalet befäster GKN Aerospace´ ledande roll på teknologiområdet.
•GKN Aerospace beräknar att avtalet kan leda till en omsättning på cirka 2,5 miljarder US dollar under motorprogrammets hela livslängd.
•Motorn kommer att sitta på Embraers regionalflygplan 190 och 195-E2.

 

Embraer E-Jet family

Embraer E-Jet family

GKN Aerospace har träffat ett stort RRSP-avtal med United Technologies Corporations division Pratt & Whitney. Avtalet gäller leveranser av nyckelkomponenter till motorn PW1900G med Geared Turbofan (växlad fläkt) som kommer att sitta på regionalflygplanen Embraer 190 och 195-E2.

Avtalet, som ger GKN Aerospace en 7-procentig andel i motorprogrammet, kan vara värt omkring 2,5 miljarder USD (drygt 17 miljarder kronor) för GKN:s försäljning under motorprogrammets livslängd.

GKN Aerospace har redan demonstrerat sin ledande ställning på teknologiområdet för ett antal nyckelkomponenter för andra Pratt & Whitney-motorer av typen GTF (dvs jetmotorer med växlad fläkt). Det här avtalet innebär att GKN Aerospace nu har en stor andel i samtliga GTF-motorer.

Tillverkningen av motorkomponenter kommer att ske på GKN Aerospace´ anläggningar i Trollhättan, Sverige, Kongsberg, Norge och Newington, (Connecticut), USA. Den första leveransen av utvecklingsdelar planeras ske tidigt 2015.

Marcus Bryson, chef för GKN:s divisioner Aerospace och Land Systems, kommenterar:

”Det här senaste långsiktiga avtalet bygger på en relation med Pratt & Whitney som funnits i 30 år. Det är en fortsättning på det första RRSP-avtalet kring GTF som tecknades 2008. Motorprojektet kring Pure Power PW1900G är en viktig del av framtiden för GKN Aerospace, det bidrar till att stärka relationerna med en av våra viktigaste kunder”.

Enligt RRSP-avtalet kommer GKN Aerospace Engine Systems att ha ansvar för design och tillverkning av turbine exhaust case (TEC) och intermediate compressor case (IMC), till PW1900G. Dessutom ska man tillverka low pressure turbine (LPT) shaft och fan case mount rings. GKN Aerospace tar också ansvar för tillverkning av samma komponenter till motorn PW1700G som kommer att finnas på flygplanet Embraer 175-E2.

GKN Aerospace har redan RRSP-avtal med Pratt & Whitney angående motsvarande komponenter i motorn PW1100G-JM som kommer att sitta på planet Airbus A320neo, motorn PW1500G som är certifierad för Bombardiers flygplan CSeries samt motorn PW1200G som Pratt & Whitney håller på att certifiera för Mitsubishis regionalflygplan (MRJ). Genom att det är en och samma motorfamilj kring GTF kan man öka hastigheten på utvecklingsarbetet och få en enklare certifieringsprocess. Det gör också att motorunderhållet förenklas för Pratt & Whitney och för kunderna som använder motorn.

Till redaktionen:

RRSP-avtal innebär att man går in som riskdelande partner i motorprogrammet och delar såväl på kostnader som intäkter under hela programmets livslängd.

Flygplanets storlek benämns på engelska som ”narrow body”, dvs mindre medeldistansplan med en enda mittgång.

Svenska benämningar på motorkomponenterna som anges:
•Turbine exhaust case (TEC) – bakre turbinstruktur
•Intermediate compressor case (IMC) – mellanhus i kompressordelen av motorn.
•Low pressure turbine (LPT) shaft – axel till lågtrycksturbinen
•Fan case mount rings – lastbärande ring i fläkthuset med motorfästen.

Fakta om GKN

GKN plc. är ett globalt ingenjörsföretag med verksamhet inom bilindustri, flygindustri och jordbruks-/anläggningsmaskiner. Företaget har verksamhet i 32 länder och har ca 50.000 anställda. GKN plc. är noterat på Londonbörsen (LSE: GKN).

GKN Aerospace är flygindustridivisionen inom GKN plc, med en global kundkrets och verksamheter i Nordamerika och Europa. Verksamheten är fokuserad på tre större produktområden: flygplansstrukturer, motorprodukter och flygplansfönster samt ett antal specialprodukter såsom elektrotermisk avisning, bränsle- och flytsystem och skottsäkert glas. Företaget deltar i de flesta större civila och militära programmen. GKN Aerospace är en betydande leverantör av integrerade kompositstrukturer och har en omfattande kapacitet när det gäller högpresterande metallisk bearbetning. GKN Aerospace är världsledande leverantör av flygplansfönster till cockpit och passagerarkabin.

GKN är en förkortning och står för Guest, Keen och Nettlefold; Arthur Keen bildade bolaget 1759.