Hur man förstör Sveriges konkurrenskraft

DSC_7477

En rundringning som Flygtorget gjort visar att Miljöpartiet står kvar vid sin vision om att lägga ner de lokala flygplatserna och – som deras trafikpolitiska talesperson Stina Bergström säger – att ”all flygtrafik söder om Sundsvall är onödig och kan ersättas med höghastighetståg”. Till detta kommer dels deras vallöfte om att lägga ner Bromma flygplats och en svensk flygskatt, som är en ren skatt på möten mellan människor.

Denna politik är ett recept på hur man drar undan mattan för svensk attraktivitet och tillgänglighet för näringslivet och därmed jobben. Den enda slutsats man kan dra är att de vill isolera Sverige, förverkliga sin nolltillväxtvision och göra oss mer slutna. Det kommer att få stora konsekvenser för Sveriges konkurrenskraft.

Vi i vårt avlånga Sverige behöver en stark sammanhållning och det måste vara lätt att ta sig till varandra – oavsett om man bor i innerstaden eller i glesbygden. Det viktiga samhällsflyget räddar liv, släcker bränder, övervakar järnvägsrälsen och fraktar högvärdigt gods. När ett flygplan startar eller landar skapar det jobb, stärker personliga relationer och ökar vår globala och lokala förståelse. Det har vi alla upplevt personligen. Flyget är en möjliggörare som skapar tillväxt och knyter samman Sverige med sin omvärld.

Flyget är fullständigt nödvändigt för våra kontakter med omvärlden och införs flygskatten skulle 10 000-tals arbetstillfällen genast vara hotade. Vi kommer samtidigt få se en försämrad tillgänglighet både inom och till och från Sverige när flygbolag kommer välja andra marknader att satsa på. Fri mobilitet utan politiska hinder är grundläggande för att ett modernt samhälle ska fungera och utvecklas. I resten av världen så fokuserar politiker på hur man kan öka sin tillgänglighet, men i Sverige har vi riksdagspartier som inte verkar vilja se vad som pågår. Sanningen är att Sverige behöver världen mer än världen behöver oss, därför är det viktigt att säga nej till en skatt på möten!

LÄNK TILL ARTIKELN PÅ FLYGTORGET