Sverige först i världen med fjärrstyrd flygledning

94f3ea7612457057_org

Sverige blir först i världen med att fjärrstyra flygledartorn i riktig drift. Det som började med en idé och vision om ett paradigmskifte inom flygtrafikledning för snart tio år sedan blev verklighet genom ett nära samarbete mellan LFV och Saab. LFV utarbetade och utvecklade de operativa koncepten och Saab utvecklade de tekniska lösningarna. Fjärstyrda torn har en ny stor marknad framför sig och intresse finns bla i flera europeiska länder. Det handlar både om regionala flygplatser och världen största flygplatser.

– Med fjärrstyrda torn har vi brutit en teknisk och operativ barriär. Vi kommer att se en stark utveckling i Sverige och internationellt är intresset fantastiskt stort. Vi behåller den höga säkerhetsnivån och flygplatserna kommer att kunna sänka sina löpande kostnader och undvika kostsamma investeringar som annars skulle varit nödvändiga, säger Olle Sundin, LFVs generaldirektör

Fakta om Fjärrstyrda torn:
Systemet använder ett antal kameror, ljud och andra sensorer för att ge en kontinuerlig, heltäckande bild av en flygplats. Denna information och data matas till en central (Remote Tower Center) där videon strömmas direkt till en styrenhet och projiceras på flera LCD-skärmar. Flygledaren har fullständig kontroll över alla sensorer tillsammans med integrerade flygdata, flygplatsutrustning, elektroniska ”strippar” och andra hjälpmedel. Tanken är att till en central kunna knyta ett antal flygplatser och därifrån styra flygtrafiken, starter och landningar på distans.

Detta är en helt ny och banbrytande teknik för branschen. Fjärrstyrda torn ger möjlighet att på ett säkert sätt leverera tjänster och samtidigt minska kostnader. Utvecklingen har gått från idé till verklighet på rekordtid och Sverige är först i världen med att sätta tornen i drift.

TWR- systemet, placerat på flygplatsen i Sundsvall har nu godkänts av Transportstyrelsen och rent praktiskt så kommer Planen som landar vid Örnsköldsviks flygplats att ledas på distans av flygledarna vid Sundsvalls flygplats.

Kamerorna som används i systemet ger betydligt bättre bilder, både i mörker och i dimma, är vad ett mänskligt öga kan uppfatta. På det viset kan man öka effektiviteten på flygplatserna genom att låta planen landa lika tätt som vanligt även i mycket sämre väder.

Mycket av tekniken som Saab nu använder för vanliga civila flygplatser kommer från den militära sidan, och inte minst då från utvecklingen av stridsflygplanet Gripen. Kamerorna på flygplatsen följer till exempel passagerarplanen med samma teknik som används i Gripen när piloten följer ett fientligt plan. Fjärrstyrda torn är ett mycket bra utvecklingssamarbete där militär teknik förs över till det civila området och skapar dual-use.

Fördelar med fjärrstyrda torn

  • Kostnadseffektiv flygtrafikledning.
  • Möjlighet för flygplatser med låg trafikintensitet.
  • Alternativ till nybyggnation eller renovering.
  • Flexibla öppettider för att möta kundernas krav.
  • Lätt att uppgradera operativ nivå från AFIS till ATC.
  • Höjd säkerhetsnivå med ny teknik.
  • Reservlösningar till låg kostnad.

10410513_10152283124116816_4402028640398860130_n

Anna Wilson talade vid en public hearing om Airport Capacity in the EU den 30 september 2014 på European Economic and Social Committee (EESC) i Bryssel
Presentation>anna-wilson2_general-secretary_-swedish-air-transport-society

SAAB Pressmeddelande

LFV Pressmeddelande

NRIA Flyg 2013 – Den svenska forsknings- och innovationsagendan för flyg

INNOVAIR  – Sveriges nationella strategiska innovationsprogram för flyg